Go – kiinalainen klassikko

Kiinalainen Go peli on klassikko jos mikä. Mandariiniksi tämä peli tunnetaan myös nimellä Weiqi. Gon historiasta ja alkuperästä on olemassa useita erilaisia teorioita. On oletettu, että Kiinan keisari halusi lähes 2500 vuotta sitten vahvistaa poikansa henkisiä voimavaroja ja niinpä hän kehitti pelin, joka vaatii monenlaista keskittymistä. Toisten lähteiden mukaan taas hovin astrologit kehittivät sen Chou dynastian aikana (1045-255 eKr.).

Tekee hyvää muistille

Kiinalainen Go on maailman vanhin lautapeli, joka vietiin Japaniin noin 1200 vuotta sitten. Go edistää sekä strategisia että muistamistaitoja paljolti samalla tavalla kuin shakki. Jotkut koulut Aasiassa jopa opettavat Gota auttaakseen opiskelijoitaan parantamaan ajattelua ja strategisia taitoja.

Säännöt

Gon pelilauta koostuu 19 vaaka viivasta ja 19 pysty viivasta. Laudalla on yhteensä 361 viivojen risteyskohtaa, joista kaikkein tärkeimpiä kutsutaan tähti kohdiksi. Jokaiseen Go settiin kuuluu litteä pelilauta tai matto ja 180 mustaa ja valkoista kiveä. Mustat kivet tekevät aina ensimmäisen siirron. Kiviä liikutellaan laudalla aina risteyskohtien välillä toisin kuin tammessa tai shakissa, jossa käytetään ruutuja. Kiviä voidaan liikuttaa vain yhden kerran.Kullakin pelaajalla on vapaus liikuttaa kiviä laudalla ellei vastapelaaja siirrä pysty tai vaakatasossa lähelle niitä. Kun näin tapahtuu muut kivet menettävät vapautensa liikkua laudalla. Ja kun kivi menettää vapautensa liikkua laudalla kaikkiin suuntiin, silloin kyseessä oleva kivi poistetaan laudalta. Go peli loppuu kun molemmat pelaajat ovat yhtä mieltä siitä, ettei laudalla ole enää siirtomahdollisuuksia tai kun toinen pelaajista häviää sääntörikkomuksen vuoksi.

Hanki lisätietoja Gosta

Vie jonkin aikaa ennenkuin pelaaja saa tuntuman Gosta. Paras tapa on vain aloittaa harjoittelu saman tien. Mikäli haluat oppia lisää kiinalaisesta Gosta, voit kokeilla peliä ilmaiseksi netissä.